Waar speelt een meisje van 1 jaar mee?

Als ouder van een meisje van 1 jaar ben je vast benieuwd naar wat voor speelgoed zij het liefst mee speelt. Het is belangrijk om te weten welk speelgoed geschikt is voor haar leeftijd en ontwikkeling. Op deze manier kan je haar spelenderwijs stimuleren en helpen bij haar ontwikkeling.

Een meisje van 1 jaar speelt het liefst met speelgoed dat haar zintuigen prikkelt. Denk hierbij aan speelgoed dat geluid maakt, felle kleuren heeft of verschillende texturen heeft. Ook speelgoed waarbij ze iets kan ontdekken of leren is erg populair op deze leeftijd. Het is belangrijk om te kiezen voor speelgoed dat veilig is en geen kleine onderdelen bevat die ze kan inslikken.

Houten blokken om te stapelen, een glijbaantje, een bal en badspeeltjes zoals emmertjes, gietertjes en bakjes zijn populaire speeltjes voor meisjes van 1 jaar. Ook speelgoed waarbij ze kan leren over vormen en kleuren, zoals vormenpuzzels en stapeltorens, zijn geschikt voor deze leeftijd. Vergeet niet dat het belangrijk is om samen met je kind te spelen en haar te helpen ontdekken en leren.

Ontwikkeling van een 1-jarig meisje

Als ouder van een 1-jarig meisje is het belangrijk om te weten hoe je kind zich ontwikkelt. Hieronder vind je informatie over de fijne en grove motoriek van een meisje van 1 jaar oud.

Fijne motoriek

De fijne motoriek van een meisje van 1 jaar oud ontwikkelt zich snel. Ze kan nu kleine voorwerpen vastpakken en loslaten en kan ook al met haar vingers wijzen. Daarnaast kan ze al met een lepel eten en kan ze bijvoorbeeld een knuffel vasthouden.

Als ouder kun je de fijne motoriek van je kind stimuleren door bijvoorbeeld samen te spelen met blokken of door haar te laten tekenen met dikke waskrijtjes. Ook kun je haar laten oefenen met het vastpakken van kleine voorwerpen zoals rozijntjes.

Grove motoriek

De grove motoriek van een meisje van 1 jaar oud ontwikkelt zich ook snel. Ze kan nu zelfstandig zitten en kan ook al kruipen of zelfs al een paar stapjes zetten. Daarnaast kan ze al ballen gooien en kan ze al op een loopfietsje rijden.

Als ouder kun je de grove motoriek van je kind stimuleren door bijvoorbeeld samen te dansen of door haar te laten kruipen over een kussen. Ook kun je haar laten oefenen met het gooien en vangen van een zachte bal.

Speelgoed voor een 1-jarig meisje

Als je op zoek bent naar speelgoed voor een 1-jarig meisje, dan wil je natuurlijk iets vinden waar ze zich mee kan vermaken en dat ook nog eens goed is voor haar ontwikkeling. Hieronder vind je een aantal categorieën speelgoed die geschikt zijn voor een meisje van 1 jaar.

Sensorisch speelgoed

1-jarige meisjes zijn dol op sensorisch speelgoed. Dit soort speelgoed stimuleert hun zintuigen en helpt hen om de wereld om hen heen te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een zachte knuffel die verschillende texturen heeft;
 • Een speelkleed met verschillende stoffen en materialen;
 • Een ballenbak met verschillende kleuren en texturen.

Educatief speelgoed

1-jarige meisjes zijn ook nieuwsgierig en willen graag leren. Educatief speelgoed kan hen helpen om hun cognitieve en motorische vaardigheden te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een vormenstoof om vormen te herkennen en te sorteren;
 • Een stapeltoren om te leren ordenen en stapelen;
 • Een activiteitentafel met verschillende knoppen, lichtjes en geluiden.

Fantasiespeelgoed

1-jarige meisjes beginnen ook steeds meer hun fantasie te gebruiken. Fantasiespeelgoed kan hen helpen om te leren over de wereld om hen heen en om hun verbeelding te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een poppenwagen of -buggy om te leren zorgen voor een pop;
 • Een keukentje om te leren koken en te imiteren;
 • Een speelhuisje om te spelen en te ontdekken.

Veiligheid en toezicht

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind veilig kan spelen. Maar een kind van 1 jaar oud kan nog niet goed inschatten wat wel en niet gevaarlijk is. Daarom is het belangrijk om altijd toezicht te houden als je kind aan het spelen is. Hieronder vind je een aantal tips om de veiligheid van je kind te waarborgen:

 • Zorg dat er geen kleine voorwerpen in de buurt van je kind liggen die het kan inslikken.
 • Leg geen plastic zakjes of folie in de box of op de grond, je kind kan erin stikken.
 • Plaats stopcontactbeschermers op alle stopcontacten in huis.
 • Zet de box niet in de buurt van ramen, deuren of trappen.
 • Zorg dat er geen gevaarlijke voorwerpen in de buurt van je kind liggen, zoals scherpe messen of hete pannen.

Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een veilige speelomgeving. Zet bijvoorbeeld een hekje voor de trap, zodat je kind niet naar boven kan klimmen. Ook is het verstandig om meubels met scherpe hoeken af te schermen. Verder is het belangrijk om te letten op het speelgoed dat je kind gebruikt. Kies voor speelgoed dat veilig is en geen kleine onderdelen bevat die je kind kan inslikken.

Als je kind aan het spelen is, is het belangrijk om altijd in de buurt te blijven en toezicht te houden. Laat je kind nooit alleen, ook niet voor een kort moment. Zorg dat je altijd in staat bent om snel te reageren als er iets gebeurt.

Op de hoogte blijven van de beste cadeaus op ieder moment?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief