Wat doe je in een kraammand? Tips en suggesties

Ben je op zoek naar een origineel en nuttig cadeau voor een kersverse moeder en haar baby? Dan is een kraammand een goede keuze. Een kraammand is een mand of koffertje gevuld met cadeautjes voor de eerste tien dagen van de kraamtijd. Het is een mooie manier om de ouders te feliciteren en ze te helpen tijdens de eerste dagen na de geboorte.

Je kunt een kraammand kant-en-klaar kopen, maar het is veel leuker om er zelf een samen te stellen. Op die manier kun je de cadeautjes afstemmen op de smaak en behoeften van de ouders. Bovendien kun je er een persoonlijk tintje aan geven door bijvoorbeeld zelf iets te maken of een kaartje toe te voegen.

Maar wat stop je eigenlijk in een kraammand? Het is belangrijk om cadeautjes uit te kiezen die de ouders daadwerkelijk kunnen gebruiken en waar ze blij van worden. In dit artikel geven we je tips en ideeën voor cadeautjes die geschikt zijn voor een kraammand. Zo kun je zelf een mooie en praktische kraammand samenstellen.
(Vind hier: cadeautjes voor pasgeboren meisjes & cadeautjes voor pasgeboren jongens)

Wat is een kraammand?

Een kraammand is een traditioneel geschenk dat wordt gegeven aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd. Het is een mand gevuld met cadeautjes die de kersverse ouders kunnen gebruiken tijdens de eerste dagen met hun baby. De kraammand is een mooie manier om de ouders te feliciteren met de geboorte van hun kind.

De inhoud van de kraammand kan variëren, maar meestal bevat het cadeautjes voor zowel de baby als de ouders. Denk bijvoorbeeld aan verzorgingsproducten, kleding, speelgoed, boeken en lekkernijen. Het is ook leuk om persoonlijke cadeautjes toe te voegen, zoals een knuffel met de naam van de baby erop geborduurd of een fotolijstje voor de eerste foto’s van de baby.

Een kraammand kan kant-en-klaar gekocht worden, maar het is ook mogelijk om zelf een kraammand samen te stellen. Dit geeft de mogelijkheid om de cadeautjes af te stemmen op de smaak en wensen van de ouders. Het is ook mogelijk om een thema te kiezen voor de kraammand, bijvoorbeeld een bepaalde kleur of een specifiek merk.

Waarom geef je een kraammand?

Als er een baby is geboren, is het gebruikelijk om de kersverse ouders te feliciteren en een cadeautje te geven. Een kraammand is een traditioneel en populair cadeau om te geven aan de moeder van een pasgeboren baby in de kraamtijd. Het is een mand met meerdere cadeautjes die tijdens de eerste kraamdagen één voor één worden uitgepakt. Het samenstellen van een kraammand is erg leuk en attent om te doen.

Met een kraammand kun je als gever je persoonlijke touch en creativiteit laten zien. Het is een manier om de kersverse ouders te laten weten dat je aan hen denkt en om hen te verwennen met leuke en praktische cadeautjes (dit is zeker ook een fantastisch cadeau voor opa en oma). Bovendien kan een kraammand de moeder ook helpen om de eerste dagen na de bevalling door te komen, omdat de cadeautjes speciaal zijn uitgezocht voor de kraamtijd.

De kraammand is niet alleen een cadeau voor de baby, maar ook voor de moeder. Het is een manier om de moeder in het zonnetje te zetten en haar te laten weten dat ze belangrijk is. De cadeautjes in de kraammand kunnen bijvoorbeeld gericht zijn op ontspanning, verzorging of praktische hulp. Door een kraammand te geven, kun je als gever een belangrijke bijdrage leveren aan de eerste dagen van het gezin met de pasgeboren baby.

Wat stop je in een kraammand?

Wanneer je een kraammand gaat samenstellen, zijn er een aantal essentiële items die niet mogen ontbreken. Daarnaast zijn er ook nog optionele items die je toe kunt voegen om de kraammand nog leuker en persoonlijker te maken.

Essentiële items

De essentiële items zijn items die de kersverse moeder en baby nodig hebben tijdens de kraamperiode. Hieronder vind je een lijstje met essentiële items die je in de kraammand kunt stoppen:

 • Luiers
 • Babydoekjes
 • Babyolie
 • Babyshampoo
 • Babykleding (rompertjes, sokjes, mutsjes)
 • Kraamverband
 • Zoogcompressen
 • Borstvoedingspads
 • Thermometer

Optionele items

De optionele items zijn items die je toe kunt voegen om de kraammand nog leuker en persoonlijker te maken. Hieronder vind je een lijstje met optionele items die je in de kraammand kunt stoppen:

 • Knuffeltjes
 • Rammelaars
 • Prentenboekjes
 • Houten blokken
 • Badeendjes
 • Muziekmobieltjes
 • Knuffeldoekjes
 • Hydrofiele doeken
 • Speelgoed voor in bad
 • Babyfotolijstje

Door deze items toe te voegen, maak je de kraammand nog persoonlijker en leuker om te geven en te ontvangen. Vergeet niet om de kraammand mooi in te pakken en er een persoonlijke boodschap aan toe te voegen.

Hoe maak je een kraammand?

Stappenplan

Een kraammand maken is leuk en persoonlijk. Hieronder vind je een stappenplan om je op weg te helpen.

 1. Bepaal je budget en bedenk wat je in de kraammand wilt stoppen. Denk aan cadeautjes voor de baby, maar ook aan cadeautjes voor de moeder.
 2. Kies een mand of doos waar je alle cadeautjes in kunt stoppen. Zorg ervoor dat de mand groot genoeg is voor alle cadeautjes.
 3. Verzamel alle cadeautjes die je wilt geven. Denk bijvoorbeeld aan rompertjes, knuffels, speelgoed, boekjes, verzorgingsproducten, enzovoort.
 4. Pak alle cadeautjes leuk in. Gebruik verschillende soorten cadeaupapier en lintjes om het geheel vrolijk te maken.
 5. Plaats alle cadeautjes in de mand. Leg de cadeautjes op een leuke manier neer, zodat het een mooi geheel wordt.
 6. Voeg nog wat extra’s toe, zoals een kaartje, ballonnen of slingers. Zo maak je de kraammand nog persoonlijker.
 7. Je kraammand is nu klaar om te geven!

Tips en tricks

Met deze tips en tricks maak je jouw kraammand nog persoonlijker en leuker om te geven.

 • Kies een thema voor de kraammand, bijvoorbeeld een kleur of een bepaald dier. Zo maak je de kraammand extra persoonlijk.
 • Maak een 10-dagen kraampakket. Geef de moeder iedere dag een cadeautje om uit te pakken. Zo heeft ze nog langer plezier van de kraammand.
 • Vraag aan de ouders wat ze nog missen voor de babyuitzet. Zo kun je gericht cadeautjes kopen en maak je de kraammand extra praktisch.
 • Geef ook cadeautjes aan de moeder, zoals verzorgingsproducten of iets lekkers om te eten. Zo voelt ze zich extra verwend.
 • Maak een lijstje van alle cadeautjes die je in de kraammand hebt gestopt. Zo kunnen de ouders later nog eens terugkijken wat ze allemaal hebben gekregen.

Conclusie

Gefeliciteerd! Je hebt nu alle informatie die je nodig hebt om een fantastische kraammand samen te stellen voor de kersverse ouders en hun baby. Hieronder vind je nog een paar tips om ervoor te zorgen dat je kraammand een succes wordt:

 • Maak een lijstje van alle spullen die je wilt kopen voordat je naar de winkel gaat. Zo voorkom je dat je iets vergeet.
 • Denk goed na over het thema van je kraammand. Wil je bijvoorbeeld een roze of blauwe kraammand maken, of ga je liever voor een neutraler thema zoals dieren of bloemen?
 • Maak gebruik van leuke verpakkingen en versieringen om je kraammand extra feestelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan gekleurde linten, stickers of cadeaupapier.
 • Vergeet niet om ook aan de eventuele broertjes en zusjes te denken. Zij vinden het vaak leuk om ook een klein cadeautje te krijgen, zoals een kleurboek of een spelletje.
 • Als je twijfelt over wat je moet kopen, vraag dan advies aan vrienden of familieleden die zelf al kinderen hebben. Zij weten vaak goed wat handig en leuk is om te geven.

Met deze tips moet het zeker lukken om een mooie en originele kraammand samen te stellen. Veel plezier met het shoppen en het in elkaar zetten van je kraamcadeau!