Wat geef je kersverse vaders? maak de kraamtijd onvergetelijk

Als je een kersverse vader kent, wil je hem waarschijnlijk graag een cadeau geven om hem te feliciteren met zijn nieuwe rol en zijn fantastisch schattige(of stoere, of beide) baby. Maar wat geef je een kersverse vader eigenlijk? Het kan lastig zijn om iets te vinden dat zowel praktisch als persoonlijk is, en dat echt past bij wat de vader kenmerkt.

Een goed kraam cadeau voor een kersverse vader (of kraamcadeaus voor zijn dochter) is iets dat hem kan helpen bij zijn nieuwe rol als vader en hem tegelijkertijd laat weten dat je aan hem denkt. Denk bijvoorbeeld aan een boek over het vaderschap, een gepersonaliseerd cadeau of iets dat hem kan helpen ontspannen tijdens de drukke periode van de eerste weken met een pasgeboren baby.

Er zijn zoveel cadeau-ideeën die geschikt zijn voor kersverse vaders, of je nu op zoek bent naar iets praktisch of iets persoonlijks. In dit artikel zullen we een aantal cadeau-ideeën bespreken die geschikt zijn voor kersverse vaders, zodat je inspiratie op kunt doen en het perfecte cadeau kunt vinden.

(Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor kersverse moeders? Lees dan dit artikel)

De uitdagingen van het vaderschap

Als kersverse vader kom je voor veel uitdagingen te staan. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende uitdagingen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Slaapgebrek en vermoeidheid

Als kersverse vader zul je waarschijnlijk te maken krijgen met slaapgebrek en vermoeidheid. Je baby heeft immers nog geen vast slaapritme en kan ’s nachts wakker worden voor voedingen of om getroost te worden. Probeer overdag een powernap te doen als je de kans hebt en vraag je partner om je te helpen bij de nachtelijke verzorging van de baby.

Tijdsbeheer

Het vaderschap vergt veel tijd en energie. Het kan lastig zijn om dit te combineren met werk, sociale activiteiten en andere verplichtingen. Maak daarom een realistische planning en stel prioriteiten. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor quality time met je partner en kind(eren).

Stress en angst

Het is normaal om als kersverse vader stress en angst te ervaren. Je wilt immers het beste voor je kind en soms kan het lastig zijn om te weten wat de beste aanpak is. Praat hierover met je partner, vrienden of familie en vraag om hulp en advies. Zorg daarnaast goed voor jezelf door bijvoorbeeld te sporten of te mediteren.

Praktische cadeau-ideeën

Als je op zoek bent naar een cadeau voor een kersverse vader, zijn praktische cadeaus vaak een goede keuze. Hieronder vind je een aantal ideeën voor cadeaus die hem kunnen helpen bij het vaderschap.

Babyuitrusting

Er zijn veel praktische cadeaus die je kunt geven om de kersverse vader te helpen bij de verzorging van zijn baby. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een babyfoon om zijn kindje in de gaten te houden terwijl hij in een andere kamer is.
 • Een draagzak zodat hij zijn baby dichtbij zich kan dragen terwijl hij bijvoorbeeld boodschappen doet.
 • Een luiertas met handige vakken voor alle benodigdheden die hij mee moet nemen als hij met zijn baby op pad gaat.

Boeken over vaderschap

Er zijn veel boeken geschreven over het vaderschap die de kersverse vader kunnen helpen bij het opvoeden van zijn kind. Hieronder een aantal aanraders:

 • Commando Papa van Neil Sinclair, een boek met praktische tips voor vaders die voor het eerst een baby hebben.
 • Het vaderschap boek van Gerard Janssen, een boek met persoonlijke verhalen van vaders over het vaderschap.
 • Babymanagement voor mannen van Henk Hanssen, een boek met praktische tips voor vaders over de verzorging van hun baby.

Tijdschriften en podcasts

Er zijn ook veel tijdschriften en podcasts die de kersverse vader kunnen helpen bij het vaderschap. Hieronder een aantal aanraders:

 • IkVader, een tijdschrift voor vaders met praktische tips en persoonlijke verhalen.
 • Vaderklap, een podcast waarin vaders praten over het vaderschap en hun ervaringen delen.
 • De Vaderlandse Podcast, een podcast waarin bekende vaders praten over het vaderschap.

Vrijetijdsbesteding

Naast praktische cadeaus zijn er ook cadeaus die de kersverse vader kunnen helpen bij zijn vrijetijdsbesteding. Hieronder een aantal ideeën:

 • Een abonnement op een tijdschrift of krant die hij graag leest.
 • Een cadeaubon voor zijn favoriete restaurant of winkel.
 • Een boek of dvd van zijn favoriete auteur of regisseur.

Persoonlijke cadeau-ideeën

Als je op zoek bent naar een persoonlijk cadeau voor een kersverse vader, zijn er verschillende opties om uit te kiezen.

Fotoboeken en -albums

Een fotoboek of -album kan een geweldig cadeau zijn voor een vader die graag herinneringen vastlegt. Je kunt ervoor kiezen om een album te maken van de zwangerschap en de eerste maanden van de baby, of van de vader en de baby samen. Er zijn verschillende online diensten beschikbaar waar je gemakkelijk een fotoboek kunt maken en bestellen. Dit is waarschijnlijk enkel een goed idee als de kersverse vader zo bezeten is van het “vader worden/zijn” dat complete Whatsapp groepen zijn overspoeld met foto’s van tijdens en net na de zwangerschap!)

Gepersonaliseerde cadeaus

Er zijn talloze gepersonaliseerde cadeaus beschikbaar voor vaders, van gegraveerde sleutelhangers tot gepersonaliseerde bierglazen. Je kunt ook denken aan gepersonaliseerde kleding, zoals een t-shirt met de naam van de baby erop. Er zijn veel websites waar je gepersonaliseerde cadeaus kunt bestellen en vaak kun je zelf het ontwerp aanpassen.

Cadeaubonnen

Als je niet zeker weet wat de vader leuk vindt, kun je altijd een cadeaubon geven. Dit kan bijvoorbeeld een bon zijn voor een restaurant, een winkel of een activiteit. Je kunt ook denken aan een cadeaubon voor een massage of een andere vorm van ontspanning.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een cadeau voor een kersverse vader, zijn er veel opties om uit te kiezen. Het belangrijkste is om iets te geven dat past bij zijn persoonlijkheid en interesses en dat hem kan helpen zich voor te bereiden op zijn nieuwe rol als vader.

Een praktisch cadeau, zoals een babydrager of een luiertas, kan dus erg nuttig zijn voor een vader die vaak onderweg is. Een boek over vaderschap kan ook een geweldig cadeau zijn, vooral als het geschreven is door een ervaren vader en je weet dat de kersverse vader hier wat onzeker over is.

Als je op zoek bent naar iets meer sentimenteels, overweeg dan een gepersonaliseerd cadeau, zoals een fotoboek met foto’s van de vader en zijn kind. Of geef hem een cadeaubon voor een dagje uit met het gezin, zodat hij kan genieten van quality time met zijn nieuwe gezin.

Wat je ook kiest, onthoud dat het belangrijkste is om de nieuwe vader te laten zien dat je aan hem denkt en dat je hem steunt in zijn nieuwe rol als vader. Een klein gebaar kan een groot verschil maken in deze spannende en soms overweldigende tijd.